Her er vores bedste ideer til personlige dåbsgaver til drenge og piger

Skal du snart til barnedåb? I denne artikel kan du glæde dig til at læse nogle af de bedste ideer til en velvalgt dåbsgave. Vi har opdelt gaverne i 9 praktiske kategorier, som strækker sig fra sølvsmykker med barnets navn til et frugttræ, der kan følge barnet livet igennem – altså både traditionelle og mere utraditionelle dåbsgaver. Bagefter giver vi dig nogle gode eksempler på, hvad du kan skrive på det lille kort, som skal lægges ved dåbsgaven: Det kan både være en personlig hilsen, et smukt digt eller et rammende citat fra en verdens kloge kvinder og mænd. God fornøjelse!

Der er mange søde traditioner forbundet med at give en velvalgt dåbsgave eller navngivningsgave. Selve anledningen er jo så positiv, som den kan være: En kær lille pige eller dreng, der for nyligt er kommet til verden, skal nu have sit navn ved en kirkelig højtidelighed eller en privat ceremoni.

Alle glæder sig til en dåb eller navngivningsfest og ser frem til dagen med spænding. Forude ligger timevis af overvejelser for at finde det helt rigtige navn til den lille, og både forældre og bedsteforældre på begge sider er helt på det rene med, at det er en meget vigtig beslutning, der her skal træffes.

Et navn er jo som regel noget, der følger én gennem hele resten af livet, og som har en vis indflydelse på, hvordan andre mennesker vil se på én fremover. Men skal navnet nu følge en tradition i familien (som det gør i kongehuset), eller skal navnet tværtimod knytte sig til barnets helt egen identitet?

Hvad må dåbsgaven koste?

Pris på gave

Der findes ingen regler for, hvad en dåbsgave skal koste. Men det er værd at huske, at dåben regnes for vigtigere end den årlige fødselsdag, så som regel er dåbsgaver lidt dyrere end fødselsdagsgaver.

Til gengæld er der stor forskel på, om barnets forældre vælger at give dåbsgave eller ej. Nogle synes, det er nok med dåbs- eller navngivningsfesten, andre vælger selv at give deres barn en gave.

Hvad er den perfekte dåbsgave?

Den perfekte gave

Har barnets forældre sendt nogle ønsker til barnedåb? I så fald er det måske en god idé lige at kigge på gavelisten først. Barnedåbsgaver er noget, som mange går meget højt op i – så som gæst gælder det om at fange stemningen og niveauet.

Heldigvis findes der en række mere eller mindre traditionelle dåbsgaver, som man aldrig går galt i byen med. Når du giver en af disse gaver, er du på den sikre side. Alle gaverne findes rundt omkring i de danske butikker og netshops i et prisleje fra et par hundrede kroner til mange tusinde kroner.

1. Dåbsgaver med barnets navn eller forbogstav

Dåben er jo en navngivningsfest, så en logisk og sikker dåbsgave er naturligvis noget, der bærer barnets navn eller forbogstav i det mindste. Der findes mange smykker og vedhæng med pigenavne, drengenavne og forbogstaver, og mod ekstrabetaling er det også muligt at få en guldsmed til at indgravere barnets fornavn eller fulde navn i et smykke efter eget valg.

For pigebørn er der mange slags smykker, der kan bruges, men måske især halskæder og armbånd. For drengebørn er halskæder nok mest brugt. Til både piger og drenge er Dagmarkorset blandt de mest brugte smykker, i sølv eller guld, som halssmykke eller som vedhæng.

En helt tredje mulighed er et såkaldt dåbsrør i sølvplet, hvori lægges den sammenrullede dåbsattest. Dåbsrøret kan graveres med barnets navn og dåbsdato.

2. Dåbsgaver med barnets stjernetegn

Næsten lige så personligt som barnets navn er barnets stjernetegn. Også her findes der forskellige typer dåbsgaver, blandt andet små smykker og baby sengetøj. Det er også muligt at få laser-indgraveret barnets navn og en personlig hilsen i et glas, der viser barnets stjernetegn og tegnets karakteristika.

3. Dåbsgave til fejringer

Georg Jensen har fremstillet et sødt, lille Dannebrogsflag på sølvfod. Her kan barnets navn, fødselsdato og dåbsdato – og måske senere konfirmationsdato – indgraveres. Hvert år på barnets fødselsdag sættes flaget frem og bliver en meget personlig måde at fejre dagen på.

4. Dåbsgaver til mælketænder og lokker

”Min første tand & hår”-skrin – fremstillet i enten lyserød eller lyseblå – er beregnet til at gemme barnets første mælketand i samt en lille lok af det fine babyhår.

5. Dåbsgaver som bestik og kop

Blandt de mest elskede og brugte dåbsgaver er et sæt personligt service til barnet. Altså kniv, gaffel og ske – eller én af delene – ofte udført i drevet sølv. Det kan også være et lille sølvkrus eller en dåbstallerken i søkv. Mange vælger at få indgraveret barnets navn og fødselsdag eller dåbsdato i servicet. I den lidt billigere ende fås service som tallerken og krus med hyggelige motiver, fx Mumitroldene.

6. Dåbsgaver til fotos

Fotos fra barnets første leveår bliver blandt de kæreste minder senere i livet. Der findes selvklart søde fotoalbum til de små størrelser, men også fantasifulde fotorammer udformet som brandbiler.

7. Dåbsgaver til penge

At give det lille barn en skilling med videre i livet er aldrig en dårlig idé. Der findes forskellige ’sparegrise’, fx udformet som skattekister i sølv, bamser eller som en sød og sjov Moneyphant, fremstillet af Georg Jensen.

Igennem årene har det været meget brugt, at især bedsteforældre opretter en opsparing i barnets navn. Det er den type dåbsgave, barnet vil sætte ekstra stor pris senere i livet, når kontoen har vokset sig stor og fin.

8. Dåbsgaver som danske klassikere

Kay Bojesens legendariske træfigurer er klassikere blandt dåbsgaver. De smukke og sjove trædyr følger én gennem hele livet og pynter i enhver bolig uanset stil. Kay Bojesen har også fremstillet en meget populær fanebærer i træ.

H.C. Andersens Eventyr, Halfdan Rasmussens ABC og sangbogen ”De små synger” er andre eksempler på klassiske dåbsgaver, der aldrig går af mode.

9. Dåbsgaver i den mere utraditionelle ende

Hvis du gerne vil gå andre og lidt mere utraditionelle veje i valget af dåbsgave, er det altid populært med noget kvalitetslegetøj. Det kan være en sød rangle eller uro – eller det kan være barnets første 3-hjulede cykel, som godt nok først kommer i brug om nogle år. Og ja, du kan naturligvis få små cykler i både lyserød og lyseblå.

Et sæt baby sengetøj er også en mulighed, eventuelt broderet med barnets navn eller med sjove motiver, som børn elsker. Eller et festligt aktivitetstæppe, barnet kan ligge på. Eller en sansegynge, som udvikler barnets motorik.

En mere langsigtet gave kunne være et frugttræ, der plantes som lille og følger barnet gennem resten af livet. ”An apple a day keeps the doctor away,” som vi siger på godt dansk: Sundhed og C-vitaminer er vel ikke det værste, et lille barn kan få med som dåbsgave?

Hvad kan man skrive på kortet til dåbsgaven?

Der er travlt ved de fleste barnedåber eller navngivningsfester, så din gave havner sandsynligvis på et overfyldt gavebord. Alene derfor er det en god idé at skrive et lille kort, der kan lægges ved gaven, så forældrene bagefter kan se, hvem gaven er fra.

Men hvad skriver man på et kort til en lille størrelse, der ikke selv kan læse? Det pudsige er, at kortet næsten altid henvender sig til hovedpersonen – nemlig den lille pige eller dreng, der skal døbes eller navngives.

Her kommer nogle eksempler på kort til barnedåb:

Kære Leonora
Tak fordi vi må være med på denne særlige dag.
Vi glæder os til at følge dig i årene fremover.
De kærligste hilsener
Else og Knud

 

Hjerteligt til lykke med dit flotte navn, Sebastian!
Det har mor og far været heldige med.
Stort knus fra
Signe og Søren

 

Søde Josephine
Vi har købt en lille gave, som vi håber, du bliver glad for.
Ellers vil din mor eller far forhåbentlig bytte den for dig.
Kærlige kram
Lone og Jens

 

Kæreste Alfred
Vi er glade for, at vi må være med til at fejre dig i dag.
Og vi glæder os til at fejre mange flere dage sammen med dig i årene, der kommer.
Kærlig hilsen
Jeanette og Niels

 

Kære Emilie
Velkommen til verden og til lykke med dit nye navn.
Vi er spændt på at følge din videre færd ud i livet.
Mange kærlige hilsener
Charlotte og Karsten

 

Kære Erik
Sikke et fint navn, du har fået – til lykke med det.
Vi håber, du bliver lige så glad for vores lille gave.
Kærlige hilsener
Dorthe og Henrik

Du kan sagtens skrive et sødt, lille digt på dåbskortet

 

Som vi alle sammen ved, kan den lille pige eller dreng, der bliver døbt, ikke selv læse. Så måske henvender dit kort til dåbsgaven sig i virkeligheden mest til barnets håbefulde forældre. Og i dén situation er et lille, velskrevet rim altid på sin plads. Digtet må gerne være en lille smule højtideligt, for uanset om der er tale om en højkirkelig barnedåb eller en mere uformel navngivningsfest, ER det altså en særlig dag!

Lille knop på livets træ,
lille stump på voksenknæ,
nu er livet godt begyndt,
kærlighedens håb forkyndt:
Du skal blomstre smukt,
bære evig dejlig frugt!

 

Så blev et navn
til den lille givet!
Ja tænk blot,
navnet for hele livet.
Og der er knyttet
til denne dåb
så gode ønsker –
så lyse håb.

 

Af ønsker knytter vi et bånd
som skal din fremtid smykke
gid du må vandre hånd i hånd
med sundhed held og lykke.

 

10 små fingre, 10 små tæer, visdom bringer 5 til hver.
Øjne klare, næsetip. Man kan bare ej gi slip.
Du i kærlighed blev støbt, og i kirke bliver du døbt
– baby, åh så dyrebar, ja for os og mor og far!

Giv den lille et visdomsord med på vejen

Fødselsdagsfest idéer

Hvem ved, måske får dit kort til dåbsgaven lov til at ”leve” i mange år frem, indtil barnet bliver så stort, at det selv kan læse dine visdomsord. Så kan det være en god idé at skrive noget, der også kan tåle at blive læst i fjern fremtid. Disse livskloge citater har evigt liv; ét af dem kan du sagtens flette ind i teksten på dit dåbskort – eller du kan blot lade citatet stå alene og skrive kortet under.

  • Livet er det dejligste eventyr (H.C. Andersen)
  • At leve er ikke nok. Solskin, frihed og en lille blomst må man ha’ (H.C. Andersen)
  • Hvor der er kærlighed, er der liv (Mahatma Gandhi)
  • Lev et godt værdigt liv. Når du bliver ældre, kan du tænke tilbage og nyde det en gang til (Dalai Lama)
  • At vove er at miste fodfæstet et kort øjeblik – ikke at vove er at miste livet (Søren Kierkegaard)
  • De mennesker som har fået mest ud af deres liv, er ikke dem, som levet i hundrede år, men dem, som har levet hvert minut (Colette)
  • Kunsten at leve må man blive ved med at lære sig hele livet igennem (Seneca)

Held og lykke med gaven!